Inkubator Przedsiębiorczości Krosno zaprasza na szkolenie: Dofinansowania dla firm z branży hotelarskiej, gastronomicznej (HoReCa), kulturalnej i turystycznej
Termin: 19 września 2024 (czwartek)
Godziny: 10:00 – 14:00
Miejsce: Inkubator Przedsiębiorczości Krosno
W programie:
- Prezentacja zasad aplikowania o środki z projektu „Nowe inwestycje w sektorze HoReCa” w ramach Krajowego Planu Odbudowy (nawet 90% dofinansowania na inwestycje w bazę usługową lub produkcyjną, podnoszenie kwalifikacji lub przekwalifikowania pracowników oraz usługi doradcze, wsparcie na poziomie od 50.000 do 540.000 zł)
- Podstawowe informacje o "Pożyczce na rozwój turystyki" dla firm z Podkarpacia (pożyczki na finansowanie przedsięwzięć w branży turystycznej i okołoturystycznej do kwoty 1 mln zł, oprocentowanie preferencyjne 1-2%, okres finansowania do 7 lat)
- Konsultacje indywidualne
Udział w wydarzeniu jest bezpłatny – zapraszamy!
Dodatkowe informacje:
„Nowe inwestycje w sektorze HoReCa”:
https://horeca.marr.pl/o-projekcie/ - podstawowe informacje o projekcie
https://horeca.marr.pl/dokumenty/ - Regulamin wyboru przedsięwzięć MŚP oraz Dokumentacja projektowa
https://rarr.rzeszow.pl/wp-content/uploads/2024/08/6-lista-kodow-pkd-19062024.pdf - kody PKD umożliwiające ubieganie się o dofinansowanie
Nabór trwa do 3 października 2024, do godziny 16:00.
Projekt skierowany do firm, które doświadczyły trudności finansowych w związku z pandemią COVID. Firmy będą musiały udokumentować spadki obrotów na poziomie co najmniej 20%, w 2020 r. lub 2021 r.
Dywersyfikacja działalności nie może prowadzić do rezygnacji przez MŚP z działalności w sektorach: hotelarstwa, gastronomii (HoReCa), turystyki, kultury.
Celem dywersyfikacji powinno być wprowadzenie nowej usługi i/lub produktu w przedsiębiorstwie.
Jeżeli kwalifikujesz się do udziału w projekcie HoReCa i planujesz wprowadzenie nowych produktów i / lub usług, możesz dostać dofinasowanie na działania w ramach następujących komponentów:
a) inwestycyjnego, obejmującego inwestycje w projektowanie i produkcję swoich towarów i usług, takich jak:
i. zakup maszyn i urządzeń niezbędnych do wprowadzenia na rynek nowych produktów/usług;
ii. roboty budowlane, w tym budowa nowych linii produkcyjnych;
iii. inwestycje związane z zieloną transformacją, w szczególności zachęcające do zapobiegania powstawaniu odpadów, recyklingu/ponownego wykorzystania odpadów oraz wdrożenia rozwiązań w zakresie energii ze źródeł odnawialnych;
iv. działania związane z wykorzystaniem technologii cyfrowych w związku z koniecznością dokonania zmian procesów, sposobu funkcjonowania przedsiębiorstwa lub wzmocnienia odporności na wypadek kolejnych kryzysów w sektorze, w którym prowadzona jest działalność;
b) szkoleniowego, obejmującego podnoszenie/zmianę kwalifikacji pracowników dzięki zapewnieniu szkoleń w zakresie nowych rozwiązań informatycznych, nowych technologii, analizy potrzeb klienta, zarządzania informacjami/danymi, a także zarządzania ryzykiem;
c) doradczego w zakresie realizacji przedsięwzięcia MŚP;
UWAGA! Obowiązkowo we wniosku muszą być ujęte działania, o których mowa pod lit. a) w co najmniej jednym z obszarów wskazanych tam w pkt i) – ii).
Nabór do składania wniosków w projekcie HoReCa prowadzony jest w Lokalnym Systemie Informatycznym https://lsi.parp.gov.pl/auth
„Pożyczka na rozwój turystyki”
https://xn--poyczkaunijna-44c.pl/pozyczki-unijne/lubelskie/pozyczka-na-rozwoj-turystyki/ - podstawowe zasady, wzory dokumentów, kalkulator de minimis